Zo ontwerp je de ideale tuin!

Een tuinontwerp maken is lastiger dan je misschien zult denken. Er komt veel bij kijken, zo moet bijvoorbeeld het hele gezin zich thuis kunnen voelen in de nieuwe tuin. Ook moet de tuin bij de woning passen en een toegevoegde waarde bieden. Om tot het ontwerp van de ideale tuin te komen moet je met verschillende aspecten rekening houden. Lees in deze blog welke dit zijn.

Tuin voor iedereen
In een tuin kunnen diverse activiteiten worden uitgevoerd. Daarom is het slim om eerst goed na te denken over door wie en waarvoor de tuin gebruikt gaat worden. Voor een ouder echtpaar zal een totaal andere tuin ontworpen worden dan voor bijvoorbeeld een jong echtpaar of een gezin. Het is daarom verstandig om de activiteiten van de tuin in kaart te brengen. Moet er in gespeeld kunnen worden? Of is het vooral een plek om lekker te kunnen zitten en moet er ruimte zijn voor een BBQ? Alleen op deze manier kan er een tuin worden ontworpen waaraan iedereen evenveel plezier kan beleven.

Verhouding groen en bestrating

Een tuin die alleen maar bestaat uit bestrating is natuurlijk ongezellig. Om een zo sfeervol mogelijke tuin te ontwerpen is het slim om rekening te houden met de verhouding tussen de planten en de bestrating. Laat ongeveer twee derde van de tuin bestaan uit beplanting en de rest kun je gebruiken voor bestrating. Heb je een kleine tuin? Dat is geen probleem, dan kun je het groener maken door klimplanten tegen een schutting of muur te plaatsen. Of plant een prachtige groene boom vol bladeren die tevens als parasol kan dienen in de zomer.

Creëer diepte en spanning

Een tuin in een keer kunnen overzien is natuurlijk saai en dat is zonde. Door het gebruik van dieptewerking kan er pas echt een spannende tuin worden neergezet. Diepte wordt gecreëerd door gebruik te maken van hoogte verschillen in planten. Plaats bijvoorbeeld een haagje in een leuke vorm en vul het op met een laag groeiende bloemetjes. Of maak een haag van hortensia’s en plaats om de zoveel meter een boompje midden in de haag. Dit geeft een prachtig effect. Hou bij het creëren van diepte en hoogte ook rekening met het aanzicht vanaf het terras en vanuit de woning.

Privacy in de tuin

De ideale tuin biedt voldoende privacy. Helaas is dit niet altijd vanzelfsprekend. Door een prachtige groen begroeide pergola of schaduwdoek kan de inkijk van de boven of achterburen beperkt worden. Ook heb je geluidswerende tuinafscheidingen, waarmee overlast van de buren of het verkeer eenvoudig kan worden beperkt in de tuin.

Zelf ontwerpen?
Een tuinontwerpen is niet iets wat je zomaar even doet. En misschien wil je liever een professioneel bedrijf inschakelen! Dat is natuurlijk ook mogelijk. Maak dan eens vrijblijvend een afspraak met hoveniersbedrijf John Koomen. Deze hovenier professionals weten als geen ander hoe ze een tuin moeten ontwerpen die geheel aansluiten op jouw wensen.