De herfst is weer in volle gang en dat betekent dat we weer vaker te maken krijgen met regenbuien. Niet alleen voor ons is dat vervelend, maar ook komt het vaak niet ten goede aan de tuin. Vooral flinke hoosbuien kunnen ervoor zorgen dat je te kampen krijgt met wateroverlast in de tuin. Wij van Johnkoomen.nl geven je graag advies over hoe je jouw tuin regenproof kunt maken.
Verschillende hoogtes in de tuin
Om wateroverlast te voorkomen is het belangrijk om verschillende hoogtes in de tuin aan te brengen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Laat de bestrating van je terras en paadjes bijvoorbeeld een beetje schuin aflopen. Het water kan hierdoor gemakkelijk worden afgevoerd. Ook blijven hierdoor geen tegels op de plassen, waardoor je minder kans hebt op algengroei. Het beste is om je terras of paadjes af te laten lopen richting de vijver, het gazon of grind Zo kan het water op een geleidelijke manier weg zakken. Ook kun je met tuinaarde hier en daar de tuin ophogen. Hiermee geef je het water de kans om naar de lager liggende delen van de tuin te stromen. In deze gebieden kun je het beste planten plaatsen die zowel tegen vocht als droogte kunnen. Te denken valt aan moerasspirea en dotterbloemen.
Gebruik van grind
In plaats van voor ieder paadje in de tuin gebruik te maken van tegels kun je ook kiezen voor grind. Het voordeel van grindpaadjes is dat het water gemakkelijk tussen de steentjes door weg kan zakken. Natuurlijk is een combinatie van tegels met grind ook een ideale oplossing. Kijk bijvoorbeeld eens naar stapstenen, deze worden ook wel flagstones genoemd.
Groen tegen wateroverlast
Een tuin vol planten is de beste remedie tegen wateroverlast. Met planten kun je volledig los gaan in de tuin. Creƫer meer diepte in de tuin door een aantal borders te plaatsen. De border ofwel bloembak zorgt ervoor dat het water beter wordt opgevangen en afgevoerd, waardoor je minder last hebt van wateroverlast. Een border kun je eenvoudig zelf maken door met stapelblokken aan de slag te gaan.
Bodemstructuur
In hoeverre je last hebt van wateroverlast heeft ook te maken met de bodemstructuur van je tuin. Het komt namelijk vaker voor wanneer je tuin een leem of kleigrond heeft. Deze relatief stevige bodems zorgen ervoor dat het water minder snel kan wegzakken. Om dit probleem te kunnen verhelpen kun je een aantal keer per jaar een laag zand of compost op de grond aanbrengen. Daarnaast zou je op een aantal willekeurige plekken in de tuin gaten in de bodem kunnen aanbrengen. Dit kun je doen tussen de planten, zodat het wat minder opvalt. Met een grondboor kun je een gat van circa 50 centimeter diep en deze vul je vervolgens met grind. Wanneer het heel hard begint te regenen kan het water in deze gaten weg lopen.
Laat je adviseren over jouw tuin
Met de tips uit dit artikel kun je jouw tuin beschermen tegen wateroverlast. Weet je niet goed waar je het beste kunt beginnen? Of zou je wel wat hulp kunnen gebruiken? Laat je dan adviseren over jouw tuin. De hoveniers van John Koomen helpen je graag op weg. Zij nemen graag het werk uit handen en kunnen eventueel een complete tuinrenovatie voor je uitvoeren. Neem vrijblijvend contact op en laat je adviseren.