Veilig zagen met een lintzaagmachine

Een lintzaagmachine, als klusser weet je hoogstwaarschijnlijk wat deze machine is en waarvoor ze dient. Een lintzaagmachine werkt, zoals het woord het zelf zegt, met een lint. Het lint van deze machine wordt om 2 verticale wielen gespannen en het onderste wiel wordt aangedreven zodat het lintzaagblad in een hoog tempo rond begint te draaien. De richting van het bewegen van het zaagblad is altijd naar de zaagtafel toe wat maakt dat te zagen materialen altijd goed tegen de zaagtafel worden aangedrukt. De lintzaagmachine wordt vooral gebruikt voor het zagen van lange platen en je kan er ook vormen of bochten mee zagen.

Advies

Als je nog nooit met een lintzaagmachine hebt gewerkt, dan kunnen wat advies en nuttige tips zeer handig zijn. Als je wilt recht zagen met een lintzaagmachine dan kan het zijn dat dit niet meteen goed of gemakkelijk zal gaan. Bij recht zagen kan het zaaglint een voorkeur hebben om naar links of rechts te zagen. Als het zaaglint iets naar voren ligt op de zaagwielen dan al het lint naar links willen zagen, dit kan je corrigeren door de zijgeleiding van het werkstuk aan de andere kant van de zaagtafel wat meer naar rechts te plaatsen. Ligt het zaaglint meer naar achteren dan zal het de neiging hebben om te veel naar rechts te willen zagen. Plaats dan de zijgeleiding wat meer naar links. Als het zaaglint netjes in het midden ligt zal recht zagen gemakkelijker gaan. Je kan een zaagzettang gebruiken om de tanden van het zaaglint weer recht te krijgen.

Tips

Bij het zagen met een lintzaagmachine is de werkhoogte en werkbreedte zeer belangrijk. Dit is van groot belang voor het soort werk en het werkstuk dat je gaat zagen. De wielen staan verder van elkaar in hoogte als je over werkhoogte spreekt. Bij de werkbreedte worden de wielen waar het zaaglint overheen loopt, breder. Bij het zagen van bochten kan het een tip zijn om de achterzijde van het zaaglint rond te slijpen wat maakt dat het makkelijker door de bochten zal gaan.

Bron: https://www.decoupeerzaagkopen.nl/lintzaag/