Tuinonderhoud: hobby of noodzakelijk kwaad

Tuinonderhoud is een vereiste om het hele jaar te genieten van de tuin. In principe betekend het niets meer dan het netjes houden, het onderhouden van de tuin. Gras maaien en schoffelen zijn de bekendste buiten klussen. Maar goed een gazon onderhouden en op gepaste tijden bomen snoeien horen er ook bij. Een natuurlijke tuin heeft iets minder onderhoud nodig dan een strakke design tuin, of toch niet!

Is het een vereiste om van de tuin te genieten?

Als u echt het hele jaar van uw tuin wilt kunnen genieten dan is tuinonderhoud van het grootste belang. Uw tuin is constant in beweging. Planten groeien, seizoenen wisselen, weersschommelingen en ga zo maar door, allemaal zaken die de status van uw tuin beinvloeden. Het is dus belangrijk regelmatig uw tuin te onderhouden en goed bij te houden juist zodat de uitwerkingen van onder andere het weer en ongedierte tot een minimum beperkt blijven.

Waar de een het beschouwd als een hobby en er met veel plezier tijd in steekt, is het voor de ander een noodzakelijk kwaad. Het moet gewoon gebeuren. Onderhoud vrije tuinen bestaan niet, misschien slechts een onderhoud arme tuin. Bij de aanleg kan rekening gehouden worden met de grote van het onderhoud.

Zelf onderhouden of uitbesteden?

Net als met tegenwoordig bijna alles kunt u gewoon kiezen of uw zelf genoeg lol beleeft aan het uitvoeren van tuinonderhoud. Als dit niet zo is of u ervaart het als ballast dan is het wel verstandig om het werk uit te besteden aan een hovenier. Er zijn zelfs hoveniers te vinden die een contract met u aangaan voor bijvoorbeeld een jaar waarin zij uw tuin volledig bijhouden. Zo hoeft u er zelf helemaal niets aan te doen en toch ziet uw tuin er tiptop uit.

Een aantal punten voor het juiste tuinonderhoud zijn:

  • Gazon onderhouden is maaien, trimmen, kanten steken, verticuteren, bemesten.
  • Bestrating onderhouden is vegen, onkruid vrij maken, ontalgen.
  • Tuinmeubelen onderhouden is ontalgen, schuren, poetsen, beitsen, lakken of olieen.
  • Bloemperken onderhouden is onkruid wieden, planten snoeien en scheuren daar waar nodig.
  • Tuinhuisje onderhoud is schuren, lakken, beitsen of olieen.
  • Ornamenten onderhout is regelmatig borstelen, ontalgen en eventueel olieen.

Wat als..?

Ondanks alles kunnen er toch nog ziekten uitbreken bij planten of kunnen planten tot door een insectenplaag aangetast worden. Mocht dat het geval zijn dan kunt u altijd even zoeken op de verschijnselen of neem het blad mee naar het dichstbijzijnde tuincentrum en vraag daar verder om advies. Ook kunt u natuurlijk diverse boeken bekijken met veel voorkomende tuinziekten en plagen die uw tuin bedreigen. Als u het onderhoud goed uitvoert kunt u dit echter wel tot een minimum beperken.