Komend jaar zullen de energiebelastingen nog meer omhoog gaan, met als gevolg een hogere energierekening. Hierdoor wordt het steeds interessanter om je woning te verduurzamen. Hierbij kun je onder andere denken aan zonnepanelen, het verbeteren van de isolatie in en rondom je huis, en de warmtepomp. Echter zijn deze opties wel een enorme investering, maar door deze investering profiteer je wel van goedkope stroom.
Lenen voor energiebesparing
Als je zelf geen geld hebt voor het verduurzamen van je woning, en daarmee ook besparen op de energiekosten, dan is er de optie om een lening af te sluiten. Er zijn verschillende leningverstrekkers die een lening aanbieden voor het verduurzamen van je woning. Deze lening is af te sluiten voor huiseigenaren en VvE beheerders. Binnen deze lening heb je verschillende mogelijkheden welke je kunt gebruiken, zoals:
- Isolerend glas (HR++)
- Energiezuinige deuren (minder tocht)
- Zonnepanelen (maximaal 75% van je lening mag je hieraan besteden)
- Gevelisolatie
- Energiezuinige HR-ketel
Het maximaal te lenen bedrag is volledig afhankelijk van jouw financiƫle situatie en woning. Dit bedrag kan variƫren van 2500 euro tot 50.000 euro. De looptijd van de lening is maximaal vijftien jaar en je mag versneld aflossen zonder boete.
Extra hypotheek
Wil je je woning gaan verduurzamen? Dan mag je je lening verhogen, mits je kunt aantonen dat je het geld voor de investering van duurzame oplossingen natuurlijk. Sinds 2018 is het niet meer mogelijk om extra geld te lenen bij je hypotheek voor het verbouwen van je woning. Als je al een hypotheek hebt kun je hem dus verhogen, of een tweede hypotheek afsluiten. Wil je zeker weten wat jouw opties zijn? Neem dan contact op met een financieel adviseur.
Subsidies
Het kan natuurlijk zijn dat je geen spaargeld hebt, en ook geen lening wilt afsluiten. In dat geval kun je er ook eens voor kijken of er subsidies zijn om jouw woning te verduurzamen. Op de energiesubsidiewijzer vind je een overzicht met subsidies waar je recht op hebt.