Rendement zonnepanelen

Wanneer u een zonnepanelen systeem laat installeren op uw dak zult u niet veel meer hoeven uitgeven dan de installatiekosten. Een goed systeem is namelijk onderhoudsvrij en heeft een levensduur van tussen de 30 en 45 jaar, afhankelijk van de kwaliteit van de panelen. Maar wanneer heeft u die investering terugverdient? Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren.

De familie Rinck uit Dongen heeft een zonnepanelensysteem aangeschaft voor de totale kosten van 5.400,- (inclusief installatie). Per jaar zal de familie Rinck 2600 kWh op hun energierekening besparen dankzij zonnepanelen, dit is de driekwart van hun energieverbruik. Ieder jaar stijgt de stroomprijs met ongeveer 5%. Daardoor zal de jaarlijkse besparing steeds hoger worden. Tegen de actuele stroomprijs van €0,23 is dit een totale besparing van ongeveer + €600,- per jaar.

Dit houdt in dat de familie Rinck het zonnepanelen systeem binnen 9 jaar heeft terugverdiend zonder subsidie. In jaren die daar op volgen zal de familie profiteren van gratis elektriciteit tot de levensduur van de zonnepanelen is verstreken.

Bij de berekening gaan we uit van een kilowattuur prijs van € 0,23 (peildatum 1 januari 2012).

Factoren die het rendement van zonnepanelen beïnvloeden:

Opwaartse hellingshoek van invallend zonlicht

Een zonnepaneel op de noorderbreedte van Vlaanderen en Nederland levert de hoogste opbrengst wanneer het een hellingshoek van 35° (tot 36°) heeft. Bij hellingshoeken tussen 20° en 60° is de jaaropbrengst slechts 5% lager.

Zijwaartse hoek

Optimaal wanneer het paneel stationair gericht is op 5° ten westen van het zuiden. Bij oriëntaties tussen zuidoost en zuidwest is er slechts 5% verlies op jaarbasis. Met een meedraaiend paneel, wanneer het zonlicht er loodrecht op blijft vallen, stijgt uiteraard de productie.

Rendement van het soort paneel

Het percentage van de energie in het op het zonnepaneel vallende zonlicht dat wordt omgezet in elektriciteit. Verschillende typen zonnecellen hebben een verschillend rendement. Door onderzoek en ontwikkeling stijgen de rendementen nog voortdurend. Bij een autonoom systeem speelt de grootte van het opslagsysteem een belangrijke rol. Wanneer dit vol is kan er namelijk geen energie meer bij. Het paneel werkt dan voor niks.

Zoninstraling

De hoeveelheid opvallend zonlicht bepaalt in belangrijke mate de opbrengst. Ook als het bewolkt is, werkt een zonnecel. Wolken zouden slechts een deel van het zonlicht tegen – de rest van de stralen verspreiden ze – en in gebieden dicht bij de evenaar is de opbrengst hoger dan in meer gematigde gebieden.

Het aantal Zonuren

De hoeveelheid uren per jaar zonder bewolking is medebepalend voor het rendement. Op Texel zijn ca. 20% meer zonuren dan in het oosten van Nederland.

Temperatuur

Bij hoge temperaturen wordt minder elektriciteit opgewekt dan bij lage temperaturen. Dit heeft te maken met de betere elektrische geleiding in materialen bij lage temperaturen. Hierdoor kan het zijn dat op een zonnige dag in oktober, met een temperatuur van 10°C de opbrengst hoger is dan in de zomer bij 35°C. Koeling van panelen met lucht of water kan een opbrengst verhogende werking hebben. Naast bovenstaande factoren is het soort zonnepaneel ook bepalend voor het maximaal te behalen rendement.

zonnepanelen