Dit jaar is een nieuwe wet aangenomen die stelt dat melkveehouders hun koeien verplicht de wei in moeten sturen. Dit omdat steeds minder koeien buiten komen. Ruim 30 procent komt nooit buiten. Jammer, want het geeft in de zomer altijd een leuk gezicht om de springende koeien met hun kalfjes in de wei te zien. In eerste instantie wordt met de nieuwe wet de boeren gestimuleerd om de koeien buiten te zetten. Mocht dit niet helpen, dan wordt er eventueel een verplichting ingesteld.
De agrarische sector haalt opgelucht adem, want die zien niks in een verplichting. Ze hebben verschillende bezwaren, van principiële, praktische en financiële aard. Boeren vinden dat de regering zich niet met hun bedrijfsvoering moet bemoeien – er is toch ook niemand die piekert over een wettelijke plicht voor ouders om hun kinderen buiten te laten spelen?.
Verder zijn er genoeg boeren bedrijven waar weidegang niet of heel lastig te organiseren is. Dit omdat er bijvoorbeeld te weinig land is, of omdat de wei ver van de melkstal ligt. En het gaat ook om geld: nu nog geven zuivelcoöperaties een premie voor weidemelk, als beloning voor boeren die zich ontspannen voor weidegang. Als straks iedereen de koeien naar buiten moet doen, is dat voordeel weg.
De stal is en blijft echter een hele belangrijke plek voor de koeien. Steeds meer stallen gaan uit van een duurzame stalinrichting. Hierbij is zonnen energie en de terugwinning van warmte heel belangrijk, want een stal produceert veel warmte. Een buizenkoeler maakt bijvoorbeeld gebruik van het drinkwater van het rundvee om de melk te koelen voordat deze in de melkkoeltank terecht komt. Het voordeel van deze buizenkoeler is dat het efficiënter werkt dan andere buizenkoelers, en tot wel 50 procent minder energieverbruik nodig heeft. Hierbij is de buizenkoeler van RVS, dus weinig slijtage, lange levensduur en is snel terug te verdienen.