Natuursteen ideeën voor in huis

Natuursteen is een bijzonder gesteente. Het wordt gebruikt om je woning te decoreren aan de binnen- of buitenkant. Je komt dit gesteente ook vaak tegen bij grafmonumenten. Wat is natuursteen? En hoe kun je dit unieke natuurlijke gesteente gebruiken in je woning? Met een aantal creatieve oplossingen creëer je de perfecte uitstraling in huis!

Wat is natuursteen?

Natuursteen is een steensoort die in de natuur wordt gewonnen en vervolgens gebruikt wordt als bouwmateriaal. De vorming van dit gesteente is een natuurlijk proces; het is in feite een stuk van de aardkorst. Natuursteen wordt uiteindelijk gewonnen in groeves, die verdeeld zijn over de hele wereld. Elk werelddeel heeft zijn unieke aardkorst en dus ook unieke natuursteen. Natuursteen is onderverdeeld in de volgende gesteentes:

  • stollingsgesteente, zoals graniet, trachiet en basaltlava
  • afzettingsgesteente, zoals kalkstenen, zandstenen en tuffen
  • metamorf gesteente, zoals gneis en marmer

Natuursteen ideeën voor in huis

Dit gesteente is een lust voor het oog. Het geeft je interieur een natuurlijke uitstraling. Het kan als wand, vloer, aanrechtblad, gevel etc. gebruikt worden. We sommen de mogelijkheden voor je op:

Natuursteen vloertegels

Meest bekende soorten van natuursteen vloeren zijn kalksteen, graniet, leisteen en marmer. Ze zijn in diverse kleuren beschikbaar: van wit tot diepzwart. De bewerking van de oppervlakken is te verkrijgen in hoogglanzend, mat of ruw. Je vloer kan vloer gepolijst, geschuurd, gezoet of gevlamd worden. Een vloer van natuursteen is de eerste keuze als het gaat om de inrichting van je huis. Met dit gesteente als vloer krijg je een warme uitstraling.

Als open haard

Zowel moderne als ouderwetse openhaarden van natuursteen geven je woning charme. Je kunt ervoor kiezen om een open haard met ruw, grof gesteente te bouwen, of met juist strakke afwerking. De grovere en meer open varianten zorgen voor een stoere en robuuste look die goed past bij de open haard. Een open haard van natuursteen zorgt voor balans en oogt heel fraai.

Grove (tussen)muur

Met een grove natuursteenmuur leg je het accent op een bijzonder gedeelte van je woning, wat anders oogt dan de rest van je interieur. Het werkt prima bij een combinatie van strak en modern interieur met ruwe stoere gesteenten. Tevens kan zo’n muur gebruikt worden als afscheiding tussen ruimtes.

Buitengevel

Ook aan de buitenkant van je woning kan natuursteen als bouwmateriaal gebruikt worden. Een stenen muur is zeer indrukwekkend en geeft een extra veiligheidsgevoel. Met losse rivierstenen creëer je de juiste look.

In de badkamer

Een granieten wastafel of een marmeren vloer zijn voorbeelden van natuursteentoepassingen in de badkamer. Naast dat het mooi is, is natuursteen ook heel praktisch voor in de badkamer: dit materiaal is waterbestendig, duurzaam en eenvoudig schoon te maken. Houd er rekening mee dat je de juiste afwerking kiest. Een hoogglans gepolijste vloer is gevaarlijk, omdat je makkelijk kan uitglijden in zo’n vochtige omgeving. Ga voor een natuursteensoort met een ruw oppervlak.

Inspiratie opdoen?

Er zijn diverse manieren om natuursteen te gebruiken. En het hoeft niet duur te zijn. Laat je adviseren door een natuursteen leverancier over de mogelijkheden met dit natuurlijk gesteente. Redstone in Amsterdam is een natuursteen specialist en ze heten iedereen van harte welkom voor gratis advies over de toepassingsmogelijkheden.