Hoe schuur je welke tafel?

Van je eettafel een echt pronkstuk maken, neemt wel wat tijd in beslag. Verven, lakken en niet te vergeten de eerste stap: schuren! Dit is zeer belangrijk voor een perfecte afwerking van je eettafel. Maar schuren is niet zo gemakkelijk als iedereen wel denkt en vooral elke soort eettafel heeft een speciale aanpak van schuren nodig. Daarom vind je hier hoe je verschillende types van eettafels moet schuren.

Schuren van een eiken tafel

Eik is een heel populaire houtsoort omdat het sterk hout is en toch snel te bewerken valt. Het is de meest populaire houtsoort van dit moment. Voor het schuren van deze soort tafel is het belangrijk om schuurpapier te nemen met een fijne korrel. Heb je de tafel geschuurd dan kan je ze best afwerken door er nog eens extra over te gaan met een vochtige doek. Zo vermijd je dat er stof aan de tafel blijft hangen. Laat goed drogen vooraleer je olie of lak aanbrengt. Een eiken tafel schuren vereist dus een aantal specifieke werkzaamheden.

Schuren van een teak tafel

Geen enkel probleem voor het schuren van deze populaire houtsoort. Een teak tafel kan je schuren om bijvoorbeeld vet plekken te verwijderen of gewoon als onderhoudsbeurt. Als je een donkere teak tafel hebt, houd er dan rekening mee dat deze door het schuren wat lichter kan worden. Schuur bij een teak tafel niet langer dan nodig is en gebruik schuurpapier met een zeer fijne korrel. Vooral bij vlekken zal je zien dat na een lichte en korte schuurbeurt deze helemaal verdwenen zijn.

Schuren van een grenen tafel

Bij het schuren van een grenen tafel is het belangrijk dat je alvorens het schuren, de tafel eerst gaan schoonmaken. Dit doe je best met ammoniak zodat je tafel vet- en stofvrij is. Het echte schuurwerk pak je aan met schuurpapier met een grove korrel. De tafel zal ruw zijn waardoor je nog een 2de schuurbeurt zal moeten geven, dit keer met een iets fijner schuurpapier. Verzorg daarna nog de afwerking door met een vochtige doek erover heen te gaan en dan pas de tafel te lakken.