Hoe onderhoud ik het beste mijn tuinhek

fence-470221_1920Wanneer je houten tuinhek heb geplaatst in je tuin om je af te sluiten van je omgeving moet je met een aantal dingen rekening houden. Houten schutting heeft in Nederland best zwaar. Wij hebben te maken met veel regen en kou. Denk daarom altijd even goed na hoeveel tijd je hieraan kwijt wil. Heb je helemaal geen zin in al dat onderhoud dan kun je kiezen voor plastic versie. Bij houten hekken zijn er verschillende soorten hout die verschillen in onderhoudt. Wij hebben een aantal tips voor je klaar staan.

Soort hout

De belangrijkste keuze die je eerst moet maken is wat voor soort hout neem je. Er zijn twee keuzes waar alles onder valt. Namelijke hardhout of zachthout. Hardhout vergeleken met zachthout beter bestand tegen weersinvloeden. Het is de stevigste hout die goed voor buiten te gebruiken is. Deze soort hout heeft ook een langere levensduur. Omdat het een betere hout is hangt er ook een hogere prijskaartje aan vast. Op korte termijn ben je veel geld kwijt maar op lange termijn ga je dit terug verdienen. Ondanks dat het een sterke soort hout is heeft het alsnog bescherming nodig. Met verschillende lak middelen kun je het hout beschermen. Lees hiervoor altijd goed de verpakking.

Zachthout moet je meer tijd aan besteden om het aantal jaren goed uit te laten zien. Als je zachthout niet behandeld dan heb je in een aantal jaar een verrotte hek die je onmiddellijk kan weggooien. Zachthout behandeld je met impregneermiddel. Wanneer je dit spul gebruikt gaat je hout 15 tot 25 jaar mee. Dit soort hout moet je elk jaar opnieuw behandelen.  

Hoe behandel je tuinhek  

Hout vergrijst door vervuiling en invloed van het weer. Je ontkomt hier niet aan in Nederland. Voor de mensen die op 40 km van de kust zitten schuilt er nog meer gevaar. Namelijk zout vanuit de zee die in de regendruppels komen. Er wordt aangeraden om tussen de zinklaag en de poedercoating een zoutwerende primerlaag aan te brengen.

  • Schuur eerst alle oude beits en/of verf weg van je hek
  • Maak de hek stof en vetvrij met een schoonmaakmiddel.
  • Dek je grond goed af om te voorkomen dat er verf op de grond komt
  • Let op het weer, verven in te vochtig weer of koud tast je verf aan.
  • Schilder altijd de houtnerf mee