Graniet is een uitzonderlijk sterk gesteente, dat is ontstaan door het stollen van magma, diep in de aardkorst. De naam is afgeleid van het Latijnse woord granus dat korrel betekent, en verwijst naar de korrelige structuur van dit gesteente. Graniet is misschien wel het bekendste stollingsgesteente. Veel prachtige rotsformaties, zoals Yosemite Valley in de Verenigde Staten, bestaan uit graniet. In Nederland kwam graniet oorspronkelijk niet voor. Hoogstwaarschijnlijk is deze steensoort meegebracht door ijs stromen afkomstig van gletsjers uit het Scandinavisch gebergte tijdens een van de ijstijden. In de decennia daarna werd graniet een steeds geliefder constructiemateriaal, en werd het bijvoorbeeld gebruikt om dijken mee te bouwen. Graniet is dus niet alleen duurzaam, maar herbergt ook een interessant stukje geschiedenis.
Waaruit bestaat graniet?
Graniet is makkelijk te herkennen aan zijn korrelige structuur, die ontstaat doordat verschillende mineralen; zoals kwarts, veldspaten en mica’s, samen dit stollingsgesteente vormen. Door het langzame stollingsproces, diep in de aarde, hebben deze mineralen zich tot kristallen gevormd. Het zijn deze verschillende kristallen die de granieten vloer zijn karakteristieke uitstraling geven. Ongeveer vijftig procent van de graniet bestaat uit doorzichtige kwartskristallen. De mica kristallen zorgen voor de zwarte of zilverkleurige glimmende deeltjes, terwijl veldspaten verantwoordelijk zijn voor de witte en roze deeltjes in de steen.
Toepassingen van graniet
Graniet wordt al duizenden jaren gebruikt voor allerlei toepassingen zowel binnen als buitenshuis. Ongepolijste graniet vind je vaak in gebouwen, stoeptegels en monumenten. Graniet is namelijk niet alleen mooi. Bovenal is het een hard gesteente, dat niet snel slijt of bekrast en goed tegen hitte en vorst kan. Met het juiste onderhoud gaat een toepassing van graniet vele jaren mee. Ook binnenshuis wordt graniet vaak om deze redenen gebruikt. Denk maar eens aan badkamertegels, aanrechtbladen of granieten vloertegels. Graniet komt in verschillende kleurtinten, zoals rood, bruin en grijs. Door de graniet te polijsten, of juist ogenschijnlijk onafgewerkt te laten, kan het uiterlijk van de steen nog verder worden aangepast aan je persoonlijke smaak.
De prijs van graniet
Graniet is verkrijgbaar in verschillende prijscategorieën. Omdat graniet een natuurlijk gesteente is, ligt de prijs vaak iets hoger dan bij niet natuurlijke, constructie materialen. Graniet is desalniettemin toch een populaire keuze, vanwege zijn hoogwaardige kwaliteit en duurzaamheid. Op de lange termijn hoeft de keuze voor graniet helemaal niet de duurste te zijn. Het is hierbij wel belangrijk dat je de tegels goed onderhoudt met geschikte reinigingsmiddelen voor graniet. Graniet is een sterk gesteente, maar het kan niet goed tegen de zuren die in de meeste reinigingsmiddelen zitten. Laat je hierover informeren bij de leverancier, dan weet je zeker dat je vloer zijn karakteristieke uitstraling behoudt.