Een bouwproject opzetten neemt vaak maanden en zelfs jaren in beslag. Van het voorbereiden van het project tot executie en het onderhoud. Bij het opzetten van een bouwproject voor huizen of andere gebouwen komen vaak meerdere partijen kijken. Denk hierbij aan architecten, maar denk ook aan aannemers en woningbouwverenigingen. Om het volledige proces zo soepel mogelijk te laten verlopen speelt communicatie een belangrijke rol. De implementatie van Building Information Modelling kan hier een belangrijke rol binnen spelen. Niet alleen voor een vlotter proces, maar ook voor het zo efficiënt mogelijk omgaan met de tijd en de daaraan gebonden kosten. Benieuwd naar alle voordelen? Lees dan even verder.
Tijd
Een van de belangrijkste redenen om gebruik te maken van BIM binnen het bouwproces, is het efficiënter omgaan met de tijd. Een bouwproces neemt veel tijd in beslag bij meerdere stakeholders. Dit vertraagt niet alleen het proces, maar kost uiteindelijk ook meer geld. Daarnaast speelt ook communicatie hierin een belangrijke rol. Denk hierbij aan het constateren van ontwerpwijzigingen wegens miscommunicatie of misschien zelfs bouwfouten. De implementatie van BIM in een vroeg stadium van het bouwproces is voordelig voor zowel de opdrachtgever als de aannemer. Het blijkt zelfs dat de faalkosten met 5 tot 10 procent lager liggen dan tijdens een traditioneel bouwproces.
Heldere communicatie
Zoals eerder genoemd speelt BIM een belangrijk onderdeel binnen de communicatie. Deze is middels BIM helder, transparant en centraal binnen een 3D model. Een makkelijke manier waarbij de kans op miscommunicatie verkleint kan worden. Daarnaast is in dit model ook alle informatie gebundeld met betrekking tot bijvoorbeeld de bouwmaterialen, de maatvoering, welke fabrikanten er een rol spelen, en ga zo maar door. Zo kun je zelf uiteindelijk de bouwkosten bepalen. Daarnaast speelt duurzaamheid een steeds belangrijkere rol binnen bouwprojecten. ISO 14001 certificering bij je partners kan iets zijn om rekening mee te houden betreft de samenwerking.
Lagere kosten
Als we naar alle componenten kijken van de implementatie van BIM met betrekking tot de voordelen, komt dit uiteindelijk neer op lagere kosten. Hoe efficiënter het proces verloopt en hoe soepeler de communicatie uiteindelijk is, leidt tot lagere bouwkosten. Een voordeel waarvan alle betrokkenen baat hebben.
Door BIM zo vroeg mogelijk te implementeren binnen het bouwproject, kan er zo efficiënt mogelijk te werk worden gegaan dan momenteel binnen traditionele bouw.