Bamboe kozijnen, wat mag je ervan verwachten?

Sta je op het punt om nieuwe kozijnen aan te schaffen? Bij de meeste kozijnspecialisten heb je keuze uit twee materialen namelijk hout en kunststof. Maar waarom geen bamboe overwegen? Bamboe is milieuvriendelijk, kent een lange levensduur, heeft weinig onderhoud nodig en is een stuk goedkoper dan hout en kunststof. Nog niet overtuigd? Lees dan gauw verder wat wij nog meer over bamboe te vertellen hebben.

De herkomst van bamboe

Zoals je zelf misschien wel had ingeschat wordt het overgrote deel van bamboe uit het zuidoosten van China geïmporteerd. Bamboe planten groeien in verschillende landen, maar de soort die geschikt is voor de productie van kozijnen komt voornamelijk in China voor. Het grote voordeel van bamboe is dat het enkele meters per dag kan groeien. Bij hout duurt het enkele jaren voordat het geoogst kan worden, wat hout minder duurzaam maakt. Lees hier meer over bamboe import.

Van bamboe naar kozijnen

De  bamboe planten worden in het land van herkomst verwerkt. In China heeft men veel ervaring met het verwerken van bamboe en weten ze dit op een efficiënte manier te doen. Bij de verwerking van bamboe naar massief bamboe moet je denken aan twee fasen, namelijk drogen en persen. In Nederland wordt de massieve bamboe verwerkt tot op maat gemaakte planken die geschikt zijn voor de bouw van kozijnen.

Waarom voor bamboe kozijnen kiezen

Er zijn eigenlijk geen redenen te bedenken waarom je niet voor bamboe kiest. Bamboe kozijnen geven je huis en tuin een natuurlijke uitstraling en een mooi aanzicht. Bovendien is bamboe van nature verkrijgbaar in verschillende kleuren, denk aan licht en donkerbruin. Ook is het mogelijk om bamboe te bewerken en te verven. De lange levensduur van bamboe, de prijs en het minimale onderhoud zijn andere redenen om voor bamboe te kiezen.