Wat kost een stratenmaker?

U bent van plan om uw tuin door een stratenmaker te laten bestraten. Echt bent u benieuwd welke kosten dit met zich mee gaat brengen. De prijzen voor het laten bestraten door een stratenmaker zijn erg verschillend. Dit heeft voor een deel te maken met dat de een meer arbeidsloon vraagt als de ander maar het kan ook per project verschillen. Ook kan het verschil verklaard worden doordat het ene project complex en groter is als de ander. En dit zorgt uiteindelijk voor een verschil in de kosten. Ook moet er nog betaald worden voor materialen zoals het zand en de tegels. De gemiddelde kosten van een stratenmaker liggen ongeveer tussen €30,- en €60,-. Dit is exclusief btw en geldt ook alleen maar als de stratenmaker per uur wordt betaald.

Uurloon of per m2?

Wanneer u gebruik gaat maken van een stratenmaker heeft u de keuze om dit op uurloon of per m2 te doen. Het komt het meeste voor dat er een prijs per m2 gevraagd wordt die vast staat. Dit is vaak wanneer het leggen van de bestrating redelijk eenvoudig is. Dan liggen de prijzen hiervoor gemiddeld omstreeks de €15,- per m2. Het kan ook in andere situaties zijn dat hij een vast uurloon vraagt. Dit komt vooral voor bij situaties waarbij de bestrating meer werk en precisie bij komt kijken. Denk bijvoorbeeld aan het leggen van de bestrating in een wildverband. Zoals eerder aangegeven ligt het uurloon gemiddeld tussen de €30,- en €60,- exclusief btw. Tussen de stratenmakers kan deze prijs nog enorm verschillen. Veel mensen geven er de voorkeur aan om een vaste prijs per m2 te krijgen zodat vooraf bekend is wat het totale kostenplaatje gaat zijn.

Soort bestrating

Niet alleen kunnen de kosten van bestraten per stratenmaker verschillen zoals hierboven aangegeven. Dit kan op de uiteindelijke prijs wel een paar honderd euro verschil maken. Maar wat ook een belangrijke invloed op de prijs is, is de keuze die u maakt voor het soort bestratingen. Uiteindelijk heeft u hier zelf veel invloed op aangezien u zelf kiest welk type bestrating gebruikt gaat worden in uw tuin. Als gekeken wordt naar bijvoorbeeld klinkers die zijn in het leggen naar verhouding niet duur terwijl wanneer er bestraat wordt met natuursteen is dit een relatief dure keuze. Daarom heeft het soort bestrating dat u laat leggen een grote invloed op de uiteindelijke totale kosten. Daarbij is niet iedere soort bestrating geschikt voor het doeleinde waarvoor u het wilt gaan gebruiken. Laat u daarom goed adviseren wanneer u bestrating gaat uitkiezen.

Legverband

Wanneer u een keuze gemaakt heeft voor de soort bestrating en besluit om dit door een stratenmaker te laten doen kan er ook nog keuzen worden om de bestraten te laten leggen in verschillende legverbanden. Het is dan mogelijk wanneer u voor klinkers heeft gekozen om deze in een bepaald legpatroon te laten leggen. Dit kan gedaan worden om verschillende reden omdat dit bijvoorbeeld functioneel is maar ook om een bepaalde uitstraling te creëren. Zo dient er bijvoorbeeld voor de bestrating van een oprit een sterk legverband gebruikt te worden zoals het keper- elleboogverband. Reken er op dat de prijzen meestal hoger liggen voor het bestraten van een speciaal legverband. Dit komt doordat de stratenmaker hier langer mee bezig is en het daardoor dus ook arbeidsintensiever is.

Bespaartips

Vaak is het leggen van bestrating een grote investering en dit heeft er vooral met de maken dat dit vaak grote oppervlakken betreft. Wij raden het u toch aan om bestraten over de laten aan een stratenmaker aangezien deze veel kennis en ervaring heeft. Als u toch geld zou willen besparen op de totale kosten van het bestraten dan kunt u de volgende bespaartips toepassen. U zou zelf de voorbereidende werkzaamheden kunnen uitvoeren. Op deze manier bespaard u op het uurloon dat de stratenmaker doorberekend. Dit kan bijvoorbeeld zijn door de oude bestrating te verwijderen of uw nieuwe oprit alvast uit te graven. Ook is het mogelijk om eenvoudig te besparen door de prijzen van de verschillende stratenmakers met elkaar te vergelijken. Want het uurloon verschilt per stratenmaker waardoor het zomaar kan zijn dat u bij een ander een stuk goedkoper uit bent!