Verhuizen met huisdieren

Voor veel mensen is verhuizen een enorme onderneming. Het oude huis moet leeg en overal staan dozen met serviesgoed en kleding. Een hectische periode waardoor veel mensen stress ervaren. Ook huisdieren kunnen hier last van hebben. Kleine dieren, zoals een cavia of konijn, verhuizen met hok en al mee en zullen waarschijnlijk nergens problemen mee hebben. Ook het aanpassen aan de nieuwe omgeving zal vanzelf gaan. Maar voor vissen, honden en katten ligt dat toch even iets anders. Of je nou je verhuizing zelf doet of laat doen door een verhuisbedrijf. Hoe pak je de verhuizing van je huisdieren het beste aan?

Vissen

Vervoer vissen, indien mogelijk, in het aquarium. Voer de vissen vanaf 2 dagen voor de verhuisdatum niet meer, want door de reis en de bijbehorende stress produceren ze veel ontlasting. Hierdoor wordt het water erg vies. Haal zoveel mogelijk water uit de bak en vervoer het in jerrycans om er later het aquarium weer mee te vullen. Planten uit het aquarium kun je vervoeren in een zak met een beetje water. Dit is beter dan ze helemaal in het water te zetten, omdat er dan een slijmlaag op de planten kan ontstaan.

Honden

Een hond zal niet meteen van slag raken door een paar op en neer lopende verhuizers. Toch is het een goed idee om hem in een kamer apart te zetten met eten, drinken, zijn mand en speelgoed. Zo loopt hij niemand voor de voeten en zorg je er meteen voor dat hij niet ongemerkt mee naar buiten glipt. Let er wel op dat je de vaste uitlaattijden aanhoudt! Zet in het nieuwe huis de mand en het eten en drinken van je viervoeter klaar, zodat hij meteen zijn eigen plekje heeft.

Katten

Voor een kat is een verhuizing misschien wel het lastigst, want zij moeten erg wennen aan een nieuwe leefomgeving. Zij voelen de verhuisstress van hun baasjes erg goed aan en kunnen daar heftig op reageren. Daarom is het ook bij katten raadzaam om ze op de verhuisdag op te sluiten in bijvoorbeeld een slaapkamer. Zorg voor eten en drinken en check of alle ramen en deuren dicht zijn! Als je je kat in een reismand gaat verhuizen, plaats deze dan enkele weken van tevoren al in de woonkamer, zodat het dier eraan kan wennen en er niet meer bang voor is. Houd je kat de eerste vier weken in het nieuwe huis binnen, zodat hij rustig kan wennen aan de geuren van jullie nieuwe stekkie.