Tuinonderhoud advies voor de maand November

Een tuin groeit en bloeit, waardoor je tuin het hele jaar door verandert. Het is daarom erg belangrijk om je tuin goed te onderhouden, zodat je ieder seizoen weer volop kunt genieten. Het najaar is voor vele niet altijd de leukste maand om te werken in de tuin. Maar toch is het een periode waarin je ook nog steeds van je tuin kunt genieten. De stervormige bloemen van de herfstaster kunnen bijvoorbeeld nog tot laat in november door blijven bloeien. Soms heb je zelfs al een laagje rijp op de pluimen van het siergras. Kortom, ondanks het een rustige verstilde periode lijkt te zijn valt er nog van alles te beleven in de tuin. Als het niet al te koud is dan kun je in de tuin nog van alles doen aan onderhoud. In deze blog geven we je graag tuinadvies over welke klusjes je het beste in de maand november kunt uitvoeren.

Vijver winterklaar maken

De vijver winterklaar maken? Is dat nu echt nodig? Wij van 020groen.nl kunnen je verzekeren van wel. De vrieskou kan de behoorlijk wat schade veroorzaken aan de vijver en de inhoud ervan, daarom is het belangrijk om de vijver voor te bereiden op de winter. Wanneer je dit op de juiste wijze doet zul je in het voorjaar weer volop kunnen genieten van een levendige vijver. Het is geen ingewikkelde klus, maar zal wel even moeten gebeuren. Controleer onder andere de kwaliteit van het water, zorg dat er geen bladeren ronddrijven in de vijver, biedt de juiste zorg voor de vissen en verwijder de vijverpomp. Let op dat je het vijverfilter wel gewoon zijn werk laat blijven doen.

Hagen bijplanten

Soms begint een haag aan de onderzijde kaal te worden. Meestal wordt dit veroorzaakt doordat de haag te weinig licht opvangt. Daarnaast ontstaan er wel eens gaten in de haag. Dit komt het meest voor bij een relatief jonge haag, doordat zij nog wel eens last kunnen hebben van uitval. Wanneer je in het voorjaar weer volop wilt kunnen genieten van een prachtige volle haag, dan is november de ideale maand om de kale plekken in je haag op te vullen. Het opvullen van de haag doe je door kleine nieuwe struikjes in de bestaande heg te planten.

Bescherm de planten

Wanneer je vorstgevoelige planten in de tuin hebt staan, dan is het verstandig om deze te beschermen tegen de kou. Dit kun je doen door ze af te dekken met een rietmat of noppenfolie. Daarnaast beginnen sommige planten zichzelf voor te bereiden op de winter. Hiervoor laten ze hun bladeren vallen of maken ze speciale antivries stoffen aan om hun bladeren of naalden te beschermen. Wanneer de bladeren van een plant beginnen te vallen is het slim om deze gewoon te laten liggen. De plant laat de bladeren bewust op de grond vallen om zichzelf te beschermen tegen de kou.

Groen planten

Wil je graag nieuwe bomen of struiken planten? Dan is de periode van november tot en met april de ideale maand. In deze periode kun je bladverliezende bomen en struiken met kluit of kale wortels prima planten.

Hulp nodig?

Een tuinonderhouden is veel werk en daarbij kun je natuurlijk ook professionele hulp inschakelen. Wij van 020groen.nl geven graag incidentele of structurele begeleiding in tuinonderhoud. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.