Een nieuw gazon aanleggen

Wil je een nieuw gazon aanleggen, dan heb je twee opties. Graszoden leggen of gras zaaien. In dit artikel kun je lezen wat de voor- en nadelen zijn van beide opties, zodat jij kunt kiezen voor de manier die bij jou past en ook voor het soort gazon dat past bij jouw wensen.

Bekijk je budget

Als je een nieuw gazon aan wilt leggen speelt je budget natuurlijk mee met de keuze die je maakt. Gras zaaien is de voordeligste optie, maar vergt wel wat geduld. Graszoden leggen geeft snel resultaat, maar is wel een aanzienlijk duurdere optie.

Ook de tijd van het jaar dat je je nieuwe gazon wilt aanleggen speelt mee. Gras zaaien kun je vanaf de lente tot de herfst, graszoden leggen kan bijna het hele jaar door.

Ga in ieder geval geen nieuw grasveld aanleggen als het vriest, of als er extreme hitte en droogte voorspeld is. Dan hebben de grasplantjes het zwaar en zaden zullen niet goed ontkiemen.

Speel- of siergazon

Wat je graag wilt doen met je grasveld bepaalt het soort gras dat je moet planten. Wil je lekker ravotten met de kinderen of huisdieren? Dan kun je het beste kiezen voor een speelgazon. Dit gras is wat grover, maar ook een stuk steviger en kan goed tegen intensief gebruik.

Wil je liever een mooi gazon tussen je borders en is de sierwaarde belangrijker dan het intensief gebruiken? Dan past een siergazon beter. De grassoorten in een siergazon zijn fijner en geven de mooiste grasmat, maar kunnen minder goed tegen intensief belopen of spelen.

Heb je boven het grasveld veel schaduw van bomen of gebouwen, kies dan voor speciale schaduwmengsels. De soorten in zo’n mengsel zijn beter bestand tegen meer schaduw en zullen dus niet zo snel wegkwijnen op donkerdere plekken. Zowel in graszaad als in graszoden kun je de verschillende typen gras kopen.

De aanleg

Voordat je je nieuwe gazon aan gaat leggen, is het belangrijk dat je de grond goed onkruidvrij maakt, omspit en egaliseert. Je wilt straks immers geen putten en hobbels in je nieuwe gazon.

Gebruik een lange plank of een rol om de grond te egaliseren. Dit is belangrijk voor zowel graszoden leggen, als gras zaaien.

Ga je graszoden leggen, dan kun je ze met de plank ook na het leggen nog even voorzichtig aandrukken. Zo maken de wortels goed contact met de ondergrond.

Wanneer je gaat zaaien kunnen vogels een spelbreker zijn. Steek sat├ęprikkers met repen plastic in de grond, de wapperende repen plastic werken als simpele vogelverschrikker.

Of je nu graszoden legt of zaait, na aanleg van het gazon is uitdroging de grootste vijand. Sproei, bij droge weersomstandigheden, dus regelmatig. Zorg wel dat je de graszoden of zaden niet door- en doornat maakt. Dan kunnen ze gaan rotten, of de zaadjes kunnen wegspoelen. Verwen je nieuwe gazon tenslotte met wat mest en als de weersomstandigheden goed zijn, kun je met graszoden na ongeveer 4 weken al gaan maaien. Bij gezaaid gras duurt dit iets langer.

Bron: https://www.tuinengras.nl/