Buiten openhaarden, de hype van 2016!

buiten openhaarden

Een normale openhaard is een vuurplaats in huis, specifiek om de ruimte te verwarmen. Een buiten openhaard is er dus om de buitenplaats te verwarmen. Tevens zorgt een buiten openhaard voor een gezellige sfeer in de tuin, waardoor ze volgens Gardenmart.nl. ideaal zijn om van uw zwoele zomeravond te genieten zonder het frisjes te hebben.

Verschillende type buiten openhaarden
Wanneer mensen aan een buiten openhaard denken, dan hebben ze vaak een beeld van een stenen openhaard die in de tuin staat. Dit is natuurlijk ook een buiten openhaard, maar er zijn er nog veel meer. Zo heb je vuurtafels, vuurkorven, vuurschalen en tuinhaarden.

– Vuurtafels
Een vuurtafel is een tafel met een inbouwbrander erin. Deze inbouwbrander zit doormiddel van een gasdrukregelaar en gasslang aangesloten op een gasfles, hierdoor ontstaan de vlammen van de inbouwbrander. De drie bekendste soorten vuurtafels zijn de vuurtafels van steigerhout, de vuurtafels van Happy Cocooning en de vuurtafels van Cosi Fires.

– Vuurkorven
Een vuurkorf is een mand van ijzer waar houtblokken in worden gelegd. In tegenstelling tot de vuurtafels, moeten er hier wel steeds houtblokken op worden gelegd, zodat het vuur niet uit kan gaan. Eerst hadden vuurkorven vrijwel allemaal dezelfde vorm en omvang, maar tegenwoordig zie je ze in allerlei vormen en maten. Zo is er nu zelfs een vuurkorf in de vorm van een wijnglas.

– Vuurschalen
Een vuurschaal is een schaal waarin een vuurtje kan worden gemaakt. Deze schalen heb je in verschillende maten, zo heb je hele kleine vuurschalen die met de hand zijn gemaakt, maar ook hele grote vuurschalen met een diameter van wel 150 centimeter. Vuurschalen zijn meestal gemaakt van gietijzer of van verschillende soorten staal.

– Tuinhaarden
Een tuinhaard lijkt het meeste op een openhaard, doordat het ook echt een haard is. De twee meest bekende tuinhaarden zijn de stenen tuinhaard en de Mexicaanse tuinhaard. De Mexicaanse tuinhaard is met de hand gemaakt van aardewerk/terracotta, hierdoor ziet deze tuinhaard er prachtig uit. De stenen haard is vanzelfsprekend van stenen gemaakt.

Deze vier buiten openhaarden zijn allemaal erg gewild, maar bij de mensen die er van houden om lekker een vuurtje te stoken zijn de vuurkorf en vuurschaal de favoriet. Bij deze twee buiten openhaarden kan je de vlammen echt prachtig zien branden en daar houden ze van. Wat oudere mensen gaan vaker voor de vuurtafel, echter vinden jongere mensen de vuurtafel ook schitterend.